Kaalikääryleet, punaisina

on

En ole kaalikääryleitä tehnyt itse vielä tähän ikään mennessä. Jo edesmennyt mummini teki luonnollisesti täydellisiä kaalikääryleitä, ne taisivat olla äitini erikoisherkku, meillä oli kaikilla sukulaisilla omat herkut, joita mummi teki kun käytiin kylässä. Pikkuisen on ollut rimakauhua, ja menihän tämä ensikertakin aikamoiseksi soveltamiseksi. Käärylemuoto on vaivannut ruokamieltäni jo hetken, lehtikaalikääryleitä rakentelin jo mielessäni. Sitten napsahti näkökenttään syksyn vihannesuutuus, sallarosa kiinankaali. Sallarossa on maultaan ja rakenteeltaan aivan kuin kiinankaali, mutta väritys on ulkospäin valkoisen punaraidallinen, sisäpinnat taas kokopunaiset, violettiin tai purppuraan vivahtava.

IMG_4287.JPG

Hiukan piti pohtia punaisen kaalin värin pitävyyttä ensin. Punakaali on väriltään hankala, se haalistuu helpolla kypsennettäessä, tilkalla etikkaa saa värin pysymään esim jouluisessa punakaalilisäkkeessä. Nyt en halunnut lähteä etikalla parantelemaan kaalia, ja keittäminen etukäteen voisi myös viedä upean värin. Ja tosiaan, nyt oli kyse kiinankaalista, huomattavasti pehmeämmästä kaalista kuin perinteinen keräkaali. Sen verran kevensin lehtiä, että leikkasin 5 cm juuresta pois  ja kolmion rankaan. Päällimmäisiä lehtiä kavensin hiukan ruodinlinjaisella leikkauksella.

Täytteeksi keitin ohrattoa melkein kypsäksi, pilkoin sekaan pakastimesta ylikypsää possunlihaa (tavallinen jauheliha olisi käynyt hyvin) ja pehmensin kuivattuja tatteja nesteessä. Laitoin sienet pilkottuna liemineen pannulle muiden täytteen kanssa, ja annoin nesteen haihtua, mutta maku jäi. Suolaa ja pippuria, sekä oreganoa mausteeksi. Sitten rullaamaan. Lehdelle 2 ruokalusikallista täytettä, reunat sisäänpäin ja rullelle. Rullat vuokaan rinnakkain. Vuokaan pari desiä lihalientä ja kääryleiden päälle muutama nokare voita ja juoksevaa hunaja. Koska tämä sallarossa oli niin upean värinen sisäpinnaltaan, yritin rullata kääryleen lehti toisinpäin, kuten tuosta vuokakuvasta näkyy. Lehtiruoti oli vain sen verran jäykkä toisinpäin käärittynä, ettei se toiminut. Uunissa 175 asteessa 45 minuuttia ja siinäkän se sitten oli. Värikin pysyi kypsennyksessä mukana. Elämäni ensimmäiset kaalikääryleet, punaisina

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.