Kesäpavlova

Alkukesän ensimmäiset luonnonantimet, raparperit kasvoivat ja heti piti päästä tekemään curdiä. Se on taivaallisen hyvää paahtoleivän ja sipistun voin kera. Opin herkun aikoinaan Englannissa, silloin käytimme ihanaista sitruunamarmeladia. Mutta se suolaisen ja makean yhdistelmä toimii tädyellisesti. Sitruunacurd tai vastaava raparperistä vastaa samaa asiaa. Kuuakuden shokkiuutinen oli, että Stokkan herkut myytiin S- ryhmälle. Katoaako päivähoitopaikkani Stokka-kaupungeissa nyt? Itse kun en asu Stokka-kaupungissa, en ole voinut vaikuttaa todellisesti niiden kannattavuuteen, joten jouduin tyytymään kohtalooni. Jos ja kun kesälomareissulla sinne vielä eksyn, pitää tuota kunnollista sitruunamarmeladia sieltä vielä etsiä. Tottahan toki haluan antaa S-ryhmälle mahdollisuuden, ja käyn uudet konseptit tarkastamatta, mutta ikonista ruokakauppaa ei voi tehostaa tuhoamatta siitä jotain.

Juhannuksen kunniaksi tein raparpericurdiä ja koska siitä jää aina valkuaisia, pavlova samaan aikaan on juuri sopiva yhdistelmä. Vadelmia löytyi pikkukaupasta tosin tähän aikaan vuodesta kalliita vielä. ”Kermavaahdoksi” laitoin tällä kertaa väliin mascarponea 250 g, jota notkeutin 1 dl kuohukermaa, 0,5 dl tomusokeria ja 1 tl vaniljauutetta. Ah niin kesäistä! Toisen version tein talouden lasten mieleen. Puoleen marengista kaakaojauhoa 1 rkl, mascarponevaahtoon liäsisn 100g sulatettua suklaata ja pinnalle suklaarouhetta, Tässä versiossa ei ollut raparpericurdia.

Marenkiohje:

3 kananmunan valkuaista

2 dl hienoa sokeria

2 t perunajauhoa

1 tl valkoviinietikkaa

Vatkaa valkuaisia kevyeksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista tasaisesti sekaan ja sitten sekoita perunajauhot toisen puolikkaan sokeriannoksen sekaan ja lisää vaahtoon. Lopuksi valuta viinietikka sekaan. Marenkitaikina on valmista, kun se jää aalloille ja huipuille, eikä tipahda päähän, jos kulhon kääntää ylösalaisin pään päälle. Tasaisia kakkukiekkoja saa, kun laittaa massan pursotinpussiin ja tekee kiekot pellille. Tässä vaiheessa voi tehdä päätökset kakun koosta

Raparpericurd aineet:

300 g raparperia pilkottuna

2 rkl vettä

1 dl sokeria

3 kananmunan keltuaista

80 g voita huonenelämpöisina pikkupaloina

Keitin raparperit ja veden ja sokerin ensin, noin 10 min, jota massa pehmenee. Ajoin sauvasekottimella sen hienoksi ja annoin jäähtyä hiukan ennen kananmunia. Vispasin kananmunat massaan ja siirsin massan haudekeittimen haudutusosaan. Kuumensin massaa ja kananmunat sakeuttivat ja kypsyivät seoksessa. Liian kuumalla ei saa paahtaa sitä, kananmunat menee kokkeliksi. Sitten annoin massan taas jääähtyä ns ”sormenlämpöiseksi” ja vispasin voin palat sekaan.

IMG_4974

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.