Perinteinen lasagne

on

Ensin hiukan knoppitietoa… tiedätkö mitä tarkoittaa sana lasagne? juu juu, kaikkihan tämän tietää, se on kerroksittain tehty pastaruoka, jossa on yleensä tomaattikastiketta ja valkokastiketta pastalevyjen välissä. Sanan lasagne alkuperää on tunnisteltu jo antiikin Kreikkaan, jossa oli vastaava sana kuvaamaan yöastiaa. Sieltä sana olisi tullut latinan kieleen lasanum, joka on tarkoittanut keittoastiaa. Historian havinan kautta siis tähän päivään ja Suomeen ja kotiruokaan, lasagneen.

Lasagne on vähän työläs ruoka vaiheineen, mutta tukeva ruoka, joka on vaivansa väärtti. Olen kaiken kaikkiaan pyrkinyt vähentämään punaisen lihan määrää ruokavaliossani ja tätä lasagnea puuhatessani taas mietin tätä. Minulla oli naudan vähärasvaista jauhelihaa varattuna 500g. Laitoin aamusella Bolognese-kastikkeen hautumaan, se hautuikin muhevaksi noin 4 tuntia. Bolognese-kastikkeeseen tuli kasviksia ja  tomaattimurskaa noin 1,5 kg. Valmista kastiketta oli lopulta vähän päälle 2 litraa. Tein kastikkeesta ison vuuan lasagnea, kastiketta meni noin 1,5 litraa. Vuoka on tosiaan iso, ns virallisia ruoka-annoksia tulee 8, medän kotiannostuksilla 6. Eli per meidän annoskoko lasagnea, niissä oli punaista lihaa 50g per annos. Ja tosiaan, meidän annoskoolla elää hyvin ilman muuta ruokaa, siis jos tätä punaisen lihan osuutta päivittäisestä ruuasta. Loput Bolognese-kastikkeesta laitoin pakkaseen, siitä saa helpolla spagetin joskus, ja 0,6 litran kastikkeesta syö neljä annosta taas. Kyllä se punainen liha vähenee huomaamatta, kun panostaa kaikkeen muuhun siinä ympärillä!

Bolognese-kastikkeeseen

500g naudna vähärasvaista jauhelihaa

2 prk tomaattimurskaa

70 g tomaattipyrettä + 1 rkl sokeria

400 g porkkanaa raastettuna

300g varsiselleriä

3 sipulia

4 valkosipulin kynttä

Yrttisekoitusta noin 2 rkl

Freesaa padan pohjalla öljytilassa porkkanaa, sipulia ja varsiselleria, kunnes kuultavat hiukan. Lisää tomaattipyre kasviksiin ja sokeri. Kaada tomaattimurskat kattilaan ja lisää vielä tölkillinen.. n 3 dl vettä. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla, lisää kastikkeeseen. Anna hautua ensin tunti, lisää valkosipulit ja yrttimausteet. Hämmennä välillä ja anna hautua pari tuntia vielä lisää.

Valkokastike eli Bechamel- kastike

sulata kasarissa 50 g voita ja sekoita siihen 50 g jauhoja. Anna jauhojen kypsyä hetken, sekoittele pohjaa myöden, ettei pala kiinni. Lämmitä noin litra maitoa etukäteen ja sekoita osissa jauhosuurusteen sekaan. Kuumennettu maito sekoittuu mielestäni paremmin, mutta on näitä kokkien makuasioita. Anna kiehahtaa ja kastike sakoontuu hiljalleen. Tässäpä perus Bechamelin osuus. Lasagnekastikkeen viimeistelen raastamalal siihen ½ muskottipähkinää, 1 tl suolaa ja ½ tl jauhettua valkopippuria ja noin 200 g voimakasta juustoraastetta, esim emmentalia.

Lasagnen kokoaminen on sitten sarjatyötä. Laitan vuuan pohjalle vähän kastiketta, niin levyt eivät pala sinne kiinni paiston aikana ja kuivat pastalevyt saavat sieltäkin kosteutta. Kastikkeen päälle ladagnelevyjä tasaisesti, sitten taas tomaattikastikketta, sitten juustokastikketta, levykerros, tomaattikast… juustokasti… levykerros. Kastikkeiden on hyvä olla kohtuu märkiä, jos käyttää vaan esikeitettyjä, kuivia lasagnelevyjä. Kerroksia tulee vuuan korkeuden mukaan noin 4-5. Päälle loput juustokastikkeet ja juustoraastetta noin 50-100g. Koko komeus uuniin 175 astetta ja 45-60 minuuttia. Onhan se slow foodia, mutta aina vaivansa arvoinen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.