Suklaakohokas

on

Souffle.. kohokas.. kuulostaa hienolta, ja siten vaikealta. No ei se ole oikeasti, mutta onnistuessaan herkullinen ja nopea todellinen sunnuntaipäivällisen lopetusherkku. Riskit kohokkaassa ovat liian lyhyt kypsennys eli liian märkä, tai ylikypsennys, jolloin se on jonkinlainen höttöinen muffinssi. Makuun vaikuttaa tekniikan lisäksi eniten käytetyn suklaan laatu, kunnollista tummaa suklaata kannattaa varata, makeahkot maitosuklaat tekevät soufflesta valjun. Kerran olen tähän hairahtunut kun epäilin ettei tyttäret välitä niin tummasta. Sokeria massaan tulee joka tapauksessa, joten kunnollisen suklaan karvaus kyllä tasaantuu. Paistaminen on vähän onnenkauppaa, uunin luukkua ei saa availla kesken paistamisen esimerkiksi kypsyyn tikkumittausta varten, kohokkaat lässähtävät. Toisaalta, paistaminen pitää ajoittaa syömisen mukaan, upea herkullinen kuohkeus laskee myös silmissä uunista ottamisen jälkeen. Joten silloinkin syömishetken on oltava kohtuu kohdillaan. Kohokkaita voi tehdä vaikka suoraan kivaan kahvimukiin, minulla oli vuuat, ja käytin niitä. Huollellinen rasvaus ja pinnoitus, käytin sokeria, tämä estää kohokkaan tarttumista ja se kohoaa tasaisesti.

5 annosvuokaan tarvittiin

80g voita

6 rkl sokeria

150g hyvälaatuista tummaa suklaata sulatettuna

4 kananmunaa eroteltuna

1tl sitruunanmehua ja 1 rkl sokeria

 

Uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita vuuat valmiiksi ensin

Vatkataan ensin käsivatkaimella valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekaan loppupuolella sokeri ja sitruunan mehu. Vaahto on valmista kun siihen jää huippuja ja perinteinen kikka on kääntää astia ylösalaisin, jos jää astiaan, kaikki hyvin. Jos losahtaa lattialle, pääsee siivoamaan.

Seuraavaksi vatkataan sokeri ja huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi, ekaan keltuaiset vähitelleen koko ajan sekoittaen. Sulatin suklaan mikrossa, sen voi tehdä vesihauteessakin, mutta se ei saa olla kuumaa. Sekoitetaan suklaa sekaan. Lopuksi käännellään, huom, käännellään lastalla valkuaisvaahto massaan. Tarkoitus on säilyttää ilmavuus! Jaetaan massa vuokiin, kuten nimi sanoo, se on kohokas, joten täyttö max 2/3 osaan. Vuuat uuniin ja noin 10-12 minuuttia ja se on sitten siinä. En käytä keskitalvella tuoreita marjoja ueimkaan, mutta nyt oli lähikaupassa sen verran hyvän näköisiä tuoreita vadelmia, että ostin tätä varten niitä. Vadelman ja suklaan liitto on jumalainen. Tomusokeria ja vadelmia päälle ja nauttimaan. Tällä kertaa sattui kypsyysaste kohdilleen täydellisesti.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.